LiteraTuren ’23 – Teaser!

Op initiatief van Boekenweekend Hamme:

LiteraTuren ’23

Zondag 15 oktober ’23 – CC Jan Tervaert

We werken op dit ogenblik ijverig aan een nieuwe editie ‘LiteraTuren’. Inderdaad, een nieuwe vlag die ‘Boekenweekend’ zal vervangen. Ook in het seizoen 2021 – 2022 pakten we uit met een reeks literaire evenementen die bezwaarlijk als ‘weekend’ konden omschreven worden. In 2023 zal dat niet anders zijn, zij het dat we terugkeren naar onze traditionele maand oktober én naar de vroegere stek: CC Jan Tervaert. Deze keer beperken we ons tot een dag, maar dan wel een dag die meer dan goed gevuld zal zijn.

Het Olifantenei

We beginnen in de voormiddag met ‘Het Olifantenei’. Een voorstelling voor kleuters over drie verdwaalde reizigers die wachten op een trein die te laat is. En ze vinden een boek op het perron, over een olifant… De drie gaan zingend, dansend en springend op in het verhaal: “ik ben een kei, ik ben een wonder, als ik stap hoor je gedonder! Ik ben groter dan de rest en kan echt alles best.” En dan komt er ook nog een kakelende kip aan te pas, grote dromen, de seizoenen en de tijd… Maar vooral over wachten op een trein, op een ei of op een nieuwe droom… En iedereen kan mee zingen en dansen!

Lokaal literair

In de namiddag hebben we aandacht voor jong, lokaal talent. Dat is immers één van onze aandachtspunten. We verklappen nog geen namen, maar willen toch al kwijt dat zowel poëzie als proza aan bod komen, dat we zowel iets voor tieners als voor +tieners in het aanbod hebben, dat er boeken te koop zullen zijn en dat er ook leuke muziek gebracht wordt door ‘The Lazy Frank Orchestra’. 

Pittige pennen

Voor ‘s avonds nodigen we enkele gekende columnisten – of om het iets populairder te stellen ‘stukjesschrijvers’ – uit. Tot nu toe kwam dit genre nog niet uitgebreid aan bod, maar dat deze heren en dames met een scherpe pen schrijven, hoeft geen betoog. En meestal kunnen ze het nog goed uitleggen ook! En ook van hun hand zal u één en ander tegen een klein prijsje mee naar huis kunnen nemen. Om het verbaal geweld wat te verzachten – nu ja – zal ‘Superstation’ van zich laten horen.

Zoals we dat gewoon zijn, is de toegang nog altijd gratis. Ter plaatse kan er ook iets geconsumeerd worden.

Blijf op de hoogte het Facebook event

Literaturen is een initiatief van Boekenweekend Hamme.

Boekenweekend ’22 – Literaturen: poëzie

Donderdag 2 juni komt niemand minder dan onze kersverse ‘Dichter des Vaderlands’ Mustafa Kör naar Hamme. Deze editie van ‘Literaturen’ staat immers volledig in het teken van de poëzie. Onze tweede gastauteur is Lies Van Gasse. Lies is dichter en beeldend kunstenaar en momenteel één van de vijf stadsdichters van Antwerpen. Met Mustafa en Lies stelt ‘Literaturen’ twee gasten voor die de poëzie op verschillende manieren uit haar ivoren toren halen en voor iedereen toegankelijk willen maken. De muziek komt dit keer van Meander. Deze groep met zangeres Justine Baert brengt kleinkunst die net een tikkeltje anders is: niet zomaar liedteksten, maar verhalen over het leven met zijn fragiele en iets ruwere kanten.

Zet deze avond vol poëzie en engagement alvast in jullie agenda!

Praktisch

‘Literaturen’ op donderdag 2 juni om 20.00 u. in Durmedroom, Hamme.

De inkom is gratis.

Literaturen is een initiatief van Boekenweekend Hamme.

Boekenweekend ’22 – Literaturen: een échte Hamse avond

We vertelden al uitgebreid dat het Hamse Boekenweekend in het seizoen 2021-2022 uitpakt met een reeks literaire evenementen. Enkele daarvan zijn de revue al gepasseerd. Zoals we dat gewoon zijn, gaat er ook heel wat aandacht naar talent van eigen bodem. En dat zal deze keer niet anders zijn. Zo staat er op donderdag 28 april een echte ‘Hamse avond’ op het programma.

Een heel gevarieerde ‘literaire bende’ komt het zaaltje van Spoor 2 onveilig maken. We ontvangen zowel dichters als romanciers, historici als wetenschappelijke auteurs. 

Op een drafje en alfabetisch: We laten de auteurs een zelf gekozen stukje lezen of ze worden geïnterviewd en er is telkens werk te koop.

Te gast

 • Etienne Colman (poëzie),
 • Norbert De Beule (poëzie),
 • Hugo De Looze (non-fictie),
 • Hilde De Paepe (poëzie),
 • Staf De Wilde (poëzie),
 • Christina Guirlande (fictie),
 • John Rooms (non-fictie),
 • Elsie Van Damme (poëzie),
 • Do Van Ranst (jeugd-fictie),
 • Emmanuel Waegemans (non-fictie),
 • Louis Windey (non-fictie) en
 • Milly Ysewijn (fictie).

Het geheel wordt in een muzikaal jasje gestoken door vader en dochter Flecijn (accordeon, viool, gitaar en zang).

Via Spoor 2 wordt ook de fysieke behoefte gestild.

Praktisch

‘Literaturen’ op donderdag 28 april om 19.30 u. in de gebouwen van Spoor 2, Zwaarveld 57, Hamme.

De inkom is gratis.

Literaturen is een initiatief van Boekenweekend Hamme.