Featured post

BoekenWeekend 2024

BoekenWeekend Hamme is (helemaal) terug!

Na een gedwongen tussenstop (de alom gekende pandemie) en een voorzichtige heropstart, wordt het BoekenWeekend in Hamme opnieuw een tweedaags evenement. We trekken daarvoor zelfs naar een tweede plek: de academie in Hamme, die volop haar medewerking toezegde.

De geïnteresseerde bezoeker krijgt alweer een heel goed, boeiend en uiteenlopend programma voorgeschoteld. We grasduinen even met u mee:

Zaterdag 5 oktober – Academie Hamme, Marktplein

10:00 u tot 10:50: Katrijn Jacobs laat ons meekijken in haar werk en manier van werken. Bij haar zat de liefde voor het tekenen er al heel vroeg in. Zelfs de muren van het ouderlijke huis moesten eraan geloven. Zoals ze zelf zegt: tekenen is haar leven, haar maatje, haar bestaansreden.

11:00 tot 11:50: Goedele Ghijsen leeft van woorden. Ze is al ruim twintig jaar leerkracht Nederlands en sinds kort master jeugdliteratuur. Ze schreef leesboekjes voor in de klas en twee zgn. groeiboeken. Met ‘Vluchtweg’ en ‘Onderstroom’ wist ze ook jongeren te bekoren.

14:00 tot 14:50: Wally De Doncker vertelt honderduit over ‘Het overkwam me gewoon’. Zijn jongste boek is een semi-autobiografisch verhaal over zijn kindertijd in Zogge. Het boek mikt op de leeftijdsgroep van 9+, maar is ook best te versmaden door volwassenen, vooral als ze Zogge een beetje kennen.

15:00 tot 15:50: Kathleen Vereecken is naast schrijfster ook freelance journalist. Ze debuteerde in 1993 en schrijft voor kinderen, jongeren en volwassenen. Haar werk won meerdere prijzen – o.a. de Woutertje Pieterse Prijs en tweemaal de Boekenleeuw – en werd vertaald in het Frans, Duits, Italiaans, Chinees, Koreaans, Lets en Russisch.

20:00 tot 21:30: Antje de Boeck en Thomas Boodts: ‘Sand & Chopin

Antje De Boeck dook in intieme briefwisselingen, gedachten en dagboekfragmenten en brengt het intrigerende verhaal van George Sand (alias Amantine Lucile Aurore Dupin) en Frédéric Chopin tot leven. Thomas Boodts vertolkt aan de piano werken van Frédéric Chopin op een Pleyel vleugelpiano uit 1846, gelijkaardig aan Chopins laatste instrument. 

Zondag 6 oktober – Cultuurhuis Jan Tervaert, Kaaiplein

11:00 u tot 11:50: ‘Galileo Hannibal Columbus Blauw’ door Meneer Zee 

Het BWE vergeet de jongste lezers niet en begint op zondag ook nu weer met een fijne familievoorstelling. Meesterverteller Meneer Zee neemt ons mee op een fantasiereis en schetst zijn verhaal aan de hand van 3D-tekeningen en livemuziek. De voorstelling is in het bijzonder geschikt voor 5+. De volwassene die mag meekomen, kan het meebeleven van in de zaal, bij een kopje koffie of thee.

12:30 u tot 14:00: ‘Leesclub-Lunch’ met Max Greyson

Dichter, performer, theatermaker en Antwerpenaar Max Greyson gaat in gesprek met lezers over zijn debuutroman ‘Een waarschijnlijk toeval’. Hierin verliest een man zijn zin in sigaretten “omdat hij zijn geloof in de liefde heeft hervonden”. Als u het boek wil vinden: het verscheen in 2021 bij De Arbeiderspers en is ook te vinden in de bibliotheken van Dijk92.

14:00 u tot 14:40: Björn Rzoska over ‘Gedeelde grond’ 

is historicus en politicus voor Groen. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. In 1998 publiceerde hij zijn scriptie onder de titel ‘Zij komen allen aan de beurt, de zwarten. Het kamp van Lokeren 1944-47’ over het naoorlogse interneringscentrum in Lokeren. Na een passage in de culturele en de erfgoedwereld, was hij elf jaar lang Vlaams Parlementslid en vandaag nog steeds gemeenteraadslid in Lokeren.

15:00 u tot 15:40: Max Greyson – stand-up performance

Max Greyson schuwt het engagement niet, de wereld en de liefde nog minder. In zijn poëzie onderzoekt hij hoe klank en ritme tot een stem kunnen komen die alles en iedereen op de proef stelt. Zijn poëzie speelt zich af in de waan van het alledaagse en het hevige van het bijzondere, en waar de liefde alsmaar van gedaante verandert. Hij krijgt hier de vrije teugels.

15:00 u tot 15:40: Wendy Serraris en Freeke De Meyer

Tegelijkertijd gaat Wendy Serraris in gesprek met Freeke De Meyer over haar boek over Marie Catherine, gravin van Merode ‘Hooggeboren, ambitieus en eigenzinnig’. Inderdaad, u zult moeten kiezen.

16:00 u tot 16:40: Tinneke Beeckman en Martha Claeys hebben het in de individualistische tijd die we beleven over ‘zelfkennis’ en ‘trots’. Misschien een goede remedie tegen het ‘ik-ik-ik’? 

Beeckman is filosofe, docente en columniste. Zij studeerde aan de Université Libre de Bruxelles en aan de Vrije Universiteit Brussel, waar ze ook doctoreerde. Beeckman heeft de spreuk ‘Ken jezelf’ op een eigen manier geïnterpreteerd. Of eigenlijk op vier manieren, die overeenkomen met de vier delen van haar boek. In elk deel staat een vraag centraal, wat verschillende aanvliegroutes voor zelfkennis oplevert: wie ben je? Wat voel je? Wie wil je zijn? Hoe leef je en hoe sterf je?

Claeys is als doctor in de wijsbegeerte verbonden aan het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet naar morele emoties, specifiek naar de rol van trots in een goed leven. ‘Trots kan geweld veroorzaken, maar ook emanciperen’, zegt zij. ‘Je kunt een teveel en een gebrek aan trots hebben.’ ‘Trots kan een politieke emotie zijn, ze is een katalysator voor protest, een waardevolle motor van verzet. Maar in de realiteit is ze ook vaak een motor voor ongelijkheid.’

16:00 u tot 16:40: Laurien Vereecken, ‘Sex & The Shitty’

Nog een “parallelgesprek’ met Gianni Goossens en Laurien Vereecken (uit ons eigenste Moerzeke) over haar debuutroman, die zich vooral laat lezen door late tieners en jonge twintigers.

17:00 u tot 17:40: Kurt Van Eeghem: ‘Oostende in de belle époque – Het zwierige tijdperk van Ensor’

Van Eeghem studeerde aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en aan de Theaterschool in Amsterdam. Hij acteerde en bracht cabaret in Vlaanderen en Nederland, waarna hij de wereld van radio en televisie ontdekte. Voor Radio 1 en Klara interviewde hij duizenden kunstenaars uit heel de wereld. Hij is een graag geziene gastheer bij concerten en debatten en een veelgevraagd spreker. Hij schrijft columns voor kranten en tijdschriften.

18:00 u tot 18:40: Herman Brusselmans & Sarah Neutkens

Na even ‘weggeweest’ te zijn – er moest iemand papa worden – keert peetvader Herman Brusselmans terug naar ons podium. Ondertussen verscheen zijn “autobiografische” roman ‘Theet 77’ (2022) en zijn bijna 90ste boekwerk ‘Het huwelijk van Jan en Sofie’ (’23). Ondertussen zal er wellicht alweer iets nieuws het licht gezien hebben…

Wat hebben beiden gemeen of net niet?

De hele zondag door

Loeloe’s Beez…

Goedele Van Laere is een jonge muzikante uit Hamme. Ze vormt in haar eentje (met haar basgitaar) een ‘one woman coverband’. Zo kleedt zij mooie bekende songs helemaal uit en brengt deze op een eigen, ingetogen en toch krachtige manier tussen alle sprekers door.

BoekenHoekje in ’t Sas…

is een plekje waar u kunt genieten van een onverwacht gedicht, een flardje tekst of een speels fragment uit een liedje door jonge of niet-meer-zo-jonge performers…

is ook een plekje waar de winnaars van onze verhalenwedstrijd op de foto kunnen…

is ook een plekje waar u zich uw favoriete boek of auteur op de foto kunt laten vereeuwigen…

Wedstrijd ‘Verhalen’…

Een verhaal moet een slot krijgen. Er was een aanzet, maar de deelnemers van deze wedstrijd moeten er een slot aan breien. Een deskundige en knappe jury beoordeelt dit en deelt prijzen uit, in verschillende categorieën. Die proclamatie vindt tussendoor plaats.

‘In samenwerking met’…

Een evenement als dit kan ons kleine ploegje vrijwilligers niet alleen. We mochten dan ook rekenen op de ongelooflijke samenwerking met de Academie van Hamme, ’t Kunstkot, cultuurhuis Jan Tervaert, de gemeentelijke bib, Davidsfonds Hamme, ’t Oneindige Verhaal, diverse scholen uit regio Hamme, het gemeentebestuur, Literatuur Vlaanderen en – niet in het minst – tal van sponsors die we zeer dankbaar zijn voor hun onbaatzuchtige bijdrage.

En natuurlijk ook u: lezers, luisteraars, genieters, boekenliefhebbers, letterflaneurs en literaire wandelaars zonder wie we dit allemaal alleen maar in onze eigen huiskamer zouden moeten beleven… 

Op de hoogte blijven? Volg ons op social media: facebook.com/Boekenweekend

Met de steun van de gemeente Hamme, de Cultuurraad en Literatuur Vlaanderen

Schrijfwedstrijd kortverhaal Boekenweekend 2024

Heb jij zin om in je pen te kruipen? … Wie weet zit jij in 2034 als bekende schrijver op ons Boekenweekendpodium!

Naar aanleiding van het Hamse Boekenweekend op zaterdag 5 en 6 oktober 2024 organiseert Boekenweekend ‘24 een wedstrijd voor iedereen vanaf 10 jaar waarbij je een kortverhaal moet schrijven.
De ervaring leert ons dat in de moderne tijd chatbots zoals ChatGPT voor allerlei doeleinden ingezet worden. Weet wel, voor onze schrijfwedstrijd is enkel eigen geschreven werk toegelaten.

Het Hamse Boekenweekend vindt dit jaar plaats i.s.m. Academie Hamme in het weekend van 5 en 6 oktober 2024, in het gebouw van de academie en in C.C. Jan Tervaert. Tijdens dat weekend worden ook de prijzen van de wedstrijd uitgereikt. Er zal een mooi plekje zijn waar de winnende verhalen kunnen (voor)gelezen worden, misschien zelfs voorzien van een illustratie…

Per leeftijdscategorie is er een aparte schrijfopdracht voor de wedstrijd voorzien:

Het reglement van de wedstrijd kan je onderaan terugvinden.

De uiterste inzenddatum voor het kortverhaal is zondag 2 juni 2024. Alle kortverhalen mogen worden gemaild naar m.vanmullem1@gmail.com.


Reglement schrijfwedstrijd LiteraTuren ‘24

 1. Er zijn vier categorieën:
  • 3 de graad BaO
  • 1ste graad SO
  • 2de graad SO
  • 3de graag SO / 16+niet gelinkt aan school
 2. Elke categorie krijgt het begin van een verhaal. Het is aan de deelnemers om het verhaal op een originele manier verder uit te werken.
 3. Elke deelnemer mag 1 afgewerkt verhaal inzenden.
 4. Het verhaal mag tussen de 200 en 600 woorden tellen. (Dat is een richtlijn, een woord meer of minder is niet erg).
 5. De ervaring leert ons dat in de moderne tijd chatbots zoals ChatGPT voor allerlei doeleinden ingezet worden. Voor onze schrijfwedstrijd is enkel eigen geschreven werk toegelaten.
 6. Alle verhalen worden ondertekend met eigen naam, we maken ze zelf anoniem voor de jury.
 7. Leerkrachten of begeleiders zetten alle verhalen van hun leerlingen met vermelding van de klas/school in 1 Word-document. Om het overzichtelijk te houden, wel graag per verhaal een nieuwe pagina beginnen.
 8. De inzendingen worden gemaild naar m.vanmullem1@gmail.com
 9. Uiterste inzenddatum: zondag 2 juni.
 10. Alle deelnemers worden verwittigd en de winnaars worden uitgenodigd om op zondag 6 oktober tijdens Boekenweekend in CC Jan Tervaert hun prijs in ontvangst te komen nemen. Een selectie van de verhalen zal daar te lezen zijn/gelezen worden en voorzien zijn van een illustratie

LiteraTuren ’23 – Teaser!

Op initiatief van Boekenweekend Hamme:

LiteraTuren ’23

Zondag 15 oktober ’23 – CC Jan Tervaert

We werken op dit ogenblik ijverig aan een nieuwe editie ‘LiteraTuren’. Inderdaad, een nieuwe vlag die ‘Boekenweekend’ zal vervangen. Ook in het seizoen 2021 – 2022 pakten we uit met een reeks literaire evenementen die bezwaarlijk als ‘weekend’ konden omschreven worden. In 2023 zal dat niet anders zijn, zij het dat we terugkeren naar onze traditionele maand oktober én naar de vroegere stek: CC Jan Tervaert. Deze keer beperken we ons tot een dag, maar dan wel een dag die meer dan goed gevuld zal zijn.

Het Olifantenei

We beginnen in de voormiddag met ‘Het Olifantenei’. Een voorstelling voor kleuters over drie verdwaalde reizigers die wachten op een trein die te laat is. En ze vinden een boek op het perron, over een olifant… De drie gaan zingend, dansend en springend op in het verhaal: “ik ben een kei, ik ben een wonder, als ik stap hoor je gedonder! Ik ben groter dan de rest en kan echt alles best.” En dan komt er ook nog een kakelende kip aan te pas, grote dromen, de seizoenen en de tijd… Maar vooral over wachten op een trein, op een ei of op een nieuwe droom… En iedereen kan mee zingen en dansen!

Lokaal literair

In de namiddag hebben we aandacht voor jong, lokaal talent. Dat is immers één van onze aandachtspunten. We verklappen nog geen namen, maar willen toch al kwijt dat zowel poëzie als proza aan bod komen, dat we zowel iets voor tieners als voor +tieners in het aanbod hebben, dat er boeken te koop zullen zijn en dat er ook leuke muziek gebracht wordt door ‘The Lazy Frank Orchestra’. 

Pittige pennen

Voor ‘s avonds nodigen we enkele gekende columnisten – of om het iets populairder te stellen ‘stukjesschrijvers’ – uit. Tot nu toe kwam dit genre nog niet uitgebreid aan bod, maar dat deze heren en dames met een scherpe pen schrijven, hoeft geen betoog. En meestal kunnen ze het nog goed uitleggen ook! En ook van hun hand zal u één en ander tegen een klein prijsje mee naar huis kunnen nemen. Om het verbaal geweld wat te verzachten – nu ja – zal ‘Superstation’ van zich laten horen.

Zoals we dat gewoon zijn, is de toegang nog altijd gratis. Ter plaatse kan er ook iets geconsumeerd worden.

Blijf op de hoogte het Facebook event

Literaturen is een initiatief van Boekenweekend Hamme.