LiteraTuren ’23

Zondag 15 oktober ’23 – CC Jan Tervaert

‘LiteraTuren’ is de nieuwe vlag waaronder het ‘Boekenweekend’ in Hamme vaart. In het seizoen 2021 – 2022 werd het weekend als gevolg van de pandemie vervangen door een reeks fijne, literaire avonden. Ook dit jaar komt er geen weekend, maar… met veel plezier kunnen we voor oktober 2023 wel opnieuw een groter evenement aankondigen in de vertrouwde stek CC Jan Tervaert: ‘LiteraTuren’23’. Het wordt een zondag vol literatuur en muziek. Noteer alvast 15 oktober in uw agenda!

Ochtendprogramma: Het Olifantenei

We beginnen in de voormiddag om 10u30 met ‘Het Olifantenei’ door de Balcompagnie. Het is een voorstelling voor kleuters over drie verdwaalde reizigers die wachten op een trein die te laat is. En ze vinden een boek op het perron, over een olifant… De drie gaan zingend, dansend en springend op in het verhaal: “ik ben een kei, ik ben een wonder, als ik stap hoor je gedonder! Ik ben groter dan de rest en kan echt alles best.” En dan komt er ook nog een kakelende kip aan te pas, grote dromen, de seizoenen en de tijd… Maar vooral over wachten op een trein, op een ei of op een nieuwe droom… En iedereen kan mee zingen en dansen!

Middagprogramma: Lokaal literair

Vanaf 14u00 hebben we aandacht voor jong, lokaal talent, onder het motto ‘Jonge, geweldige vrouwen’ (tot ca. 17u00). Deze jonge, toevallig allemaal vrouwelijke auteurs, hebben allemaal stevige wortels in Hamme. Ze worden geïnterviewd, lezen voor en worden zo voorgesteld aan het publiek. 

Do van Ranst: Deze auteur met Hamse roots voorstellen is misschien een beetje overbodig, Do schreef immers al meer dan dertig kinder- en jeugdboeken. Do stelt in het middagprogramma in primeur zijn nieuwste boek voor. ‘Hiernaast, bij ons thuis’.

Eva Berckmans is van kleins af aan gepassioneerd door de taal en haar overtuigingskracht. In de middelbare school schreef ze al vinnige stukjes over actuele vraagstukken en niet veel later werd dichten “een vorm van escapisme tijdens mijn puberjaren”, zegt ze zelf. Dat je bij me was is haar eerste bundel, waarbij ze poëzie ziet als een brug naar eenheid en sympathie “tussen onze kleine verdwaalde harten”. 

Hilde De Wilde schrijft al verhaaltjes sinds 2017. Ze kiest daarbij voor een speelse stijl. Haar eerste boek Dag kleine vriend verscheen eind 2021. Hierbij schreef ze een avontuurlijk verhaal bij foto’s van natuurfotograaf Niki Colemont. Barend is BOOS is haar tweede boek, een verhaal vol gevoelens, geschreven bij pakkende, gedetailleerde, kleurrijke tekeningen van Annelies Geurts, voor lezertjes vanaf 3 tot 5 jaar. 

Kirstin Vanlierde is (jeugd)schrijver, beeldenmaker en lesgever creatief schrijven. We zullen het met haar vooral hebben over De Oceaan van Mare (2022), het vervolg op De serres van Mendel en De wortels van de wereld. Jurgen Walschot was hierbij telkens de illustrator. Ze dagen elkaar uit om te schrijven met beelden en te tekenen met woorden. “Want alles is met alles verbonden, ook op manieren die je misschien niet ziet.” De reeks richt zich tot lezers vanaf 9-11 jaar. 

Hilde Van Cauteren is dichter, (jeugd)auteur en schrijfdocent. Na De nachtspelers, Pigmentroute en Het naveltheater is Het Sleutelbeengebaar (2020) haar vierde ‘Young Adult’. Voor het schrijven van dit werk haalde Hilde haar inspiratie uit het artikel “Liever een robot dan een migrant” van journalist Filip Huysegems. Het boek richt zich tot 14+’ers. 

Deze schrijvende dames worden ingeleid door Erik Vercauteren en Pat Vanderhaeghe. The Lazy Frank Orchestra (jazzy muziek met zang – rond gewezen Hammenaar Frank Michta) omkadert het geheel. 

Avondprogramma: Pittige pennen

’s Avonds, vanaf 19u30 nodigen we enkele schrijvers-columnisten uit. Tot nu toe kwam dit genre nog niet uitgebreid aan bod. Tijd om eens kennis te maken met het genre en met wie de ‘pittige pen’ hanteert. 

Fikry El Azzouzi was als auteur en streekgenoot al eerder bij ons te gast, naar aanleiding van Drarrie in de nacht (2014), Malcolm X (2016) en Alleen Zij (2016). Deze keer vragen we hem vooral als columnist. Dat hij in 2023 ook curator is voor Theater Aan Zee is meer dan leuk meegenomen. 

Jeroen Olyslaegers stond ook al eens op ons programma (in confrontatie met Herman Brusselmans over onder andere WIL (2016). Deze keer zijn vooral zijn stukjes in De Morgen en zijn spraakmakende Facebook posts de aanleiding voor het gesprek.

Steven Van Ammel is vooral bekend als boekhandelaar en literair programmator. Als organisator van Passa Porta brengt hij ook een ruime kennis mee over gerenommeerde auteurs en het engagement dat spreekt uit hun werk. Ook hij waagt zich in De Standaard al eens aan een column en een uitgesproken mening. Misschien klinkt die wel iets anders als die van een auteur-pur-sang?

Gaea Schoeters zetten we enkele jaren geleden ook al tegenover Herman Brusselmans in debat (o.a. over Zonder titel #1). Haar werk is heel uiteenlopend en gevarieerd, maar vooral gekenmerkt door een uitgesproken engagement. Haar columns zijn niet zelden boeiende essays in een notendop en meestal flink gepeperd. 

Gastvrouw en gastheer die de gesprekken leiden: Hilde Van Cauteren en Erik Vercauteren. Het lokale ‘Superstation’ zal voor het muzikale gedeelte zorgen.

LiteraTuren’ blijft een gratis evenement, waar je naar goede gewoonte tussendoor ook kan genieten van een lekker drankje, waar werk van auteurs te koop is en waar je persoonlijk met je favoriete auteur kunt kennis maken.

LiteraTuren is een initiatief van Boekenweekend Hamme.