Wally De Doncker

Rechten bij auteur

Te gast op Boekenweekend 2024

Wally De Doncker (°Tielt 19 mei 1958)  probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien.Zijn literair oeuvre is zeer breed: ‘Een opa met gaatjes’ is een realistisch verhaal met een sterke symboliek, ‘Ik Mis Me’ is dan weer puur filosofisch. In ‘Van A tot Zet’ speelt hij onbegrensd met de taal en in ‘Is Beter nog ver?’ vervlecht hij kunst en fictie op een ingenieuze wijze. Met zijn ‘Spot en Muis’-boeken verrast hij de lezer met filosoferende huisdieren.

Wally De Doncker was leraar kinderliteratuur en hij is de grondlegger van de taalleesmethode Leesdraak. Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Van 2004 tot en met 2009 maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur The Lion and the Unicorn. Samen met vier andere Belgen kreeg hij een aparte biografie in de gerenommeerde Amerikaanse ‘The Oxford Encyclopedia of Children’s Literature’.

Van 2008- 2012 was hij lid van het wereldbestuur van de wereldorganisatie IBBY. Deze organisatie heeft haar zetel in Zwitserland en waakt wereldwijd over de rechten van het kind inzake lezen en geletterdheid. Na het wereldcongres in Londen 2012 werd hij door IBBY Internationaal aangeduid als IBBY-Ambassadeur voor de Europese Unie.

Zes boeken werden bewerkt voor theater. Bovendien is zijn boek ‘Ik Mis Me’ de basis van de filmtrilogie ‘Zus zonder zus’ en ‘Ahum’ voor een korte animatiefilm. In 2008 ging zijn eerste musical ‘Ik Ben Op Jou’ onder grote belangstelling in première.

Als songwriter werkt hij samen met verschillende gerenommeerde componisten.

Ook buitenlandse musea besteden aandacht aan zijn literaire werk: Het Kindermuseum in Berlijn zette tijdens het Internationaal Literatuurfestival 2009 zijn boek ‘Ahum’ drie dagen in de schijnwerpers. In Frankrijk kreeg de Franse ‘Ik Mis Me’ opvallend veel aandacht. Het boek werd o.m. het thema van een grote tentoonstelling in Nantes en het boek stond in 2008-2009 tevens centraal in de tentoonstelling ‘Vivant pour des vrai’ (2009) in ‘Centre François Mitterand’ in Villeneuve d’Asq. Het Kinderboekenmuseum in het Nederlandse Den Haag focust in de vaste tentoonstelling Papiria (tot eind 2016) op zijn boek ‘Het Begint Ergens’.