Het Cultureel Centrum Jan Tervaert organiseert ieder jaar schoolactiviteiten in het kader van het Boekenweekend.
De bib Hamme en het CC Jan Tervaert organiseren opnieuw de ‘boekenspeurtocht in de bib’ voor leerlingen van het vijfde leerjaar lager onderwijs. Deze boekenspeurtocht zal gelijkaardig verlopen als die van 2012.
Dinsdag 14 oktober 2014
Op dinsdag 14 oktober 2014 nodigt het CC Jan Tervaert opnieuw stripjournalist Geert De Weyer uit voor de lezing: ‘Vrouwen in de strip: van onderdrukt tot ondersekst’. Deze lezing is geschikt voor leerlingen van de tweede en de derde graad secundair onderwijs.
Geert De Weyer is niet alleen een gepassioneerd stripliefhebber maar tevens een autoriteit op het vlak van alles wat met strips te maken heeft. Geert De Weyer werkt(e) voor o.a. Humo, De Morgen, De Standaard, P-Magazine, De Tijd; is auteur van verschillende boeken en was mede-organisator, curator en programmator van Strip Turnhout 2005, het grootste stripfestival van België en sinds de zomer van 2011 curator van het nieuwe stripmuseum MooF te Brussel. Gewapend met zijn vakkennis maar ook en vooral z’n ongebreideld enthousiasme maakt hij zijn buitengewoon illustratieve lezing tot een erg leerrijke en boeiende ervaring.
‘Vrouwen in de strip: van onderdrukt tot ondersekst’
Spraakmakende nieuwe lezing die barst van de anecdotes en uniek beeldmateriaal!
Kuifje is homo. De gezaghebbende Britse krant The Times had in 2009 twee pagina’s veil om Kuifjes seksuele geaardheid te beargumenteren. Het hoofdargument: de rosse journalist werd slechts zelden omringd door vrouwen. Dat klopt, maar daar bestaat een trieste reden voor, eentje die een niet zo frisse blik werpt op de Belgische stripgeschiedenis. Tot eind jaren zestig was een enkel, een knie of het getekende halve maantje annex borst, immers volkomen taboe. Met absurde regels en wetten tot gevolg. Met dank aan de Fransen… In deze nieuwe lezing geeft Geert De Weyer een opmerkelijke inkijk in de manier waarop vrouwen in de Belgische strip sinds de jaren veertig/vijftig behandeld werden. Met talrijk uniek beeldmateriaal toont hij aan hoe (traag) die evolutie zich aftekende. Hij toont verder aan dat die censuur zich niet beperkte tot de jaren negentig, maar nog steeds leeft!
Van waarom enkel lelijke vrouwen in strips mochten verschijnen, tot waarom Peyo ruzie met zijn vrouw kreeg toen hij de smurfen in het leven riep, waarom begin jaren zeventig een luchtstewardess toch het daglicht mocht zien (en waarom die eerste cover gecensureerd werd), waarom in Vlaanderen de evolutie helemaal anders verliep dan in de rest van België, waarom er zo veel lesbiennes opduiken in ‘mannenstrips’ en waarom vrouwen uiteindelijk net het uithangbord werden van strips om pas in de jaren negentig een respectabele status te krijgen. Ook wie weinig van strips houdt, zal grote ogen opzetten!