Boekenweekend ’21 – Literaturen met Erik Vlaminck, Reinhilde Decleir en Goes.

Foto: Wim Van De Genachte

Het Hamse Boekenweekend zal er dit jaar wat anders uitzien. Dat wil echter geenszins zeggen dat er geen Literatuur met grote L op het programma staat. Boekenweekend ’21 wordt een reeks literair – muzikale evenementen, met name ‘Literaturen’.

Onze tweede ‘Literaturen’ zal plaatsvinden op maandag 15 november om 20.00 in zaal de Vier Gekroonden in Moerzeke (9220 hamme) Koningsplein 8.

Te gast

  • Erik Vlaminck
  • Reinhilde Decleir
  • Goes

Erik Vlaminck 

(Kapellen, 2 juli 1954) is één van de belangrijkste Vlaamse schrijvers van het ogenblik. Zijn roman Brandlucht werd juichend ontvangen, stond op de longlist van de Libris- en de AKO-literatuurprijs en verscheen intussen in Engelse vertaling. Als theatermaker creëerde hij diverse succesvolle stukken, waarvan Boeren zijn meest recente is. Zijn roman De zwarte brug werd genomineerd voor de 12e Cutting awards en werd Boek van de maand bij De Wereld Draait Door.

Foto: Philip Swinggers

In mei 2018 verscheen Trots, een uniek fotoboek waarin fotograaf Philippe Swiggers het ware gelaat toont van de sociaal werker en de, meestal kwetsbare, mensen waarmee hij werkt. Erik Vlaminck schreef emotievolle teksten en Bert Lambeir zorgde voor duiding. 

De Brieven van Dikke Freddy maken nu al meer dan 25 jaar ophef, waarvan de beste ook gebundeld zijn.

In maart 2019 verscheen Vlamincks nieuwste roman Een berg mens onder witte lakens geschreven in de taal die hem eigen is: een Vlaams volksidioom waarin burleske humor ernst omkadert. Ondertussen werd er ook een theaterversie van gemaakt.

Nog in dat jaar schreef Vlaminck samen met Jos Geysels het vlammende pamflet Uit woede en onbegrip over de schande van armoede in Vlaanderen.

Erik Vlaminck is lid van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde en is voorzitter van PEN Vlaanderen.

Reinhilde Decleir

Er was nog even twijfel of ze erbij kon zijn omwille van gezondheidsredenen. Ondertussen bevestigde men dat het lukt.

Reinhilde Decleir is oprichtster, bezielster en regisseur van Tutti Fratelli. Ze motiveert, begeleidt en daagt de Fratelli uit om eigen grenzen te verleggen. Ze is daarin bijzonder toegewijd en doet dat met een warm hart, een sterke innerlijke kracht en een onvermoeibare volharding. Soms streng, maar steeds rechtvaardig en menselijk.

Reinhilde Decleir (°1948) studeerde aan Studio Herman Teirlinck en werkte nadien als toneelspeelster bij o.a. Arca, B.R.T., het Fakkeltheater, “Studio” Amsterdam, Holland Festival, de Blauwe Maandag Compagnie en de  Internationale Nieuwe Scène. Daarnaast regisseerde ze stukken voor zowel professionele groepen als voor amateurgezelschappen. Ze doceerde aan de Studio Herman Teirlinck totdat deze werd opgedoekt. In 1997 regisseerde ze haar eerste sociaal-artistiek werk ‘Keldermondvertellingen’ voor Kopspel en regisseerde daarna enkele wijkprojecten bij theater Antigone, samen met Tom Dupont, waarna ze artistiek leidster werd van haar eigen gezelschap, Tutti Fratelli. 

Ze speelde en speelt in vele films en televisieseries zoals Dennis van Rita, Van Vlees en bloed, De Ronde, Loslopend Wild, … 

Onlangs werd ze benoemd tot Commandeur van de Kroonorde door het Koningshuis, een fantastische erkenning voor al het werk dat zij al jaren doet en maakt en dat bijzonder waardevol is en van een unieke kracht

Goes

“Michel ‘Goes’ Goessens is een getormenteerde poëet die het onrecht en de tristesse in de wereld om zich heen observeert en op een fijnzinnige wijze weet weer te geven. Nooit choquerend maar steeds raak. Een meesterverteller van wereldklasse.”

Foto: Kelly Valencia Y Ramos

Deze quote uit het muziekmagazine RifRaf zegt waar het bij Goes allemaal om gaat: het leven van alledag gadeslaan en de essentie gebruiken als inspiratie voor beklijvende songs. Goes is een geboren verteller die zich graag laat wegzakken in de Vlaamse klei en er boeiende verhalen opdelft. Boontje op muziek. Op het eerste gezicht zijn het faits divers, gebeurtenissen die een halve kolom krijgen in de regionale editie van de krant. Wie nauwer luistert, hoort songs met thema’s die ons allemaal aangrijpen en mens maken. Liefde-in-alle-mogelijke-facetten, vriendschap, euforie, werk, verraad, roddel en cliché… Het resultaat is altijd weer herkenning, een lach en soms plaatsvervangende schaamte en gêne. Ongemakkelijk op je stoel schuifelen hoort er nu eenmaal bij, want verbergen we niet allemaal liever de kleine, scherpe kantjes? Goes legt ze bloot, weet ze prachtig te relativeren en danst een wonderbaarlijke solo op het slappe koord tussen drama en humor. De moerstaal is het Sleins (Sleidinge / O-Vl), een dialect dat  even muzikaal klinkt als pakweg Engels of Frans. Live zet Goes de luisteraar vaak op het verkeerde been en laat hij lichtvoetige arrangementen botsen met rake (bind)teksten, een contrast dat uitnodigt tot luisteren, met de lach op het gezicht.

Praktisch

Kom ook ‘Literaturen’ op maandag 15 november om 20.00 in de De Vier Gekroonden Koningsplein 8, Moerzeke.

De inkom is gratis.

👉Let op: we genieten van de gastvrijheid van De Vier Gekroonden en respecteren de geldende corona maatregelen binnen de horeca, Covid Safe attest is dus noodzakelijk (op papier of via de covid safe app).

Literaturen is een initiatief van Boekenweekend Hamme.