Boekenweekend ’21 – Literaturen met Erik Segers, Ron De Rauw en Ruben Schelstraete.

Het Hamse Boekenweekend zal er dit jaar wat anders uitzien. Dat wil echter geenszins zeggen dat er geen Literatuur met grote L op het programma staat. Boekenweekend ’21 wordt een reeks literair – muzikale evenementen, met name ‘Literaturen’.

Onze derde en voorlopig laatste ‘Literaturen’ van 2021 zal plaatsvinden op woensdag 8 december om 20.00 in de Bierhoeve Kaaldries 162, 9220 Hamme

Te gast

  • Erik Segers,
  • Ron De Rauw en Ruben Schelstraete.

Erik Segers 

(Hamme, 1961) is journalist, auteur, muzikant, singer-songwriter, gitarist, scenarist, germanist en nog-van-alles-ist en nu ook uitgever.

Hij groeide op in Hamme, studeerde Germaanse filologie aan de R.U.Gent en schreef kortverhalen in het studentenblad. Na een carrière in het onderwijs stapte hij in 1991 over naar de journalistiek. Tot juni 1997 werkte hij op de redactie van TV Ekspres. Daarna werd hij freelance journalist. Sinds augustus 1997 schrijft hij voor Dag Allemaal.

In augustus 2019 richtte Erik Segers zijn eigen uitgeverij Good Stuff! Books op en bracht hij zijn eerste roman uit: Ik ging naar de dokter. Net als Pieter Aspe en Marnix Peeters wilde hij zijn eigen boeken zélf gaan uitgeven. Met de hulp en steun van graphic designer Sigrid Vanhoutte, die als stille vennoot en wettelijke echtgenote bij de zaak werd betrokken, kreeg het uitgeefproject al snel vorm. Aangemoedigd door Herman Brusselmans himself bracht Erik Segers in de zomer van 2020 al een nieuwe roman uit: ‘Een meisje met twee borsten’. Een half jaar later volgde ‘In de lavabo’. Herman las en zag dat het goed was: ‘Weder een stap vooruit in je oeuvre, Erik. Je drie boeken zijn verschillend, maar zitten in dezelfde hoek: uitzinnig, grappig, alle kanten opvliegend proza. Zo moet het zijn.’

Good Stuff! Books wil niet alleen romans van Erik Segers uitbrengen, maar ook boeken van anderen uitgeven. Zo verscheen in september 2020 de rijkelijk geïllustreerde autobiografie van de bekende Vlaamse acteur Ivo Pauwels en in mei 2021 kwam ‘Wat niet weet’, de debuutroman van Elodie Foulon op de markt, een knap geschreven thriller. In juni gevolgd door de vierde roman van Erik Segers: ‘Hotel Adonis*****’. En wie weet verschijnt er daarna nog iets spraakmakends.

Ron De Rauw

In 1984 werd hij met  cabaretgroep ‘Ongehoord’ laureaat in het Camarettenfestival in Delft. Hij is ondertussen bijna 40 jaar bezig met theater, muziek en humor.

​In 1998 richtte hij samen met Rik Debonne JUMMOO op : 8 jaar lang speelden hij en zijn toenmalige collega (klassieke pianist) zowat in elk cultureel centrum in Vlaanderen en Nederland. Ondertussen was er nog DadooRonron (zijn solo-productie),’Little Ronny Peacock & the Belmundo’s’ (met Rembert De Smet en Peter Merckx), deed hij stemmen voor Disney-on-Ice, speelde hij ‘Wilfried’ in Familie (seizoen 2000-2001),  gastrollen in diverse andere tv-reeksen en  reclame-spots en werkte als componist, muzikale coach voor verschillende artiesten.

In 2007 speelde hij op vraag van ‘de Hoge Raad van de Diamant’ solo in Las Vegas (in The Venetian). In 2009 startte hij Jummoo opnieuw op, samen met  accordeonist, pianist, zanger Frederik Caelen. Met ‘AEIOUY’ toerden zij door Vlaanderen en Nederland, en speelden ze in Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika. In 2015 speelde Ron de magiër, ‘Leonardo di Vanci’ in de reeks  ‘De Zoon van Artan’(Ketnet-Vara-Tros)

Samen met zijn echtgenote, Caroline Meerschaert, creëerde hij de voorstelling ‘Als Heimer komt’. Dit naar aanleiding van het feit dat zijn moeder de ziekte van Alzheimer had. Een jaar later stopt Jummoo onverwacht, door het overlijden van Frederik. Datzelfde jaar (2016) werkte Ron gedurende een half jaar samen met Coalition (Londen – Engeland) en schreef hij mee aan de ‘Bombay-Saphire-Tour,’ waarin hij zelf ook meespeelde als acteur en muzikant (Engeland, Nederland, België).

Het overlijden van zijn JUMMOO-compaan was de aanleiding om zijn eerste eigen cd uit te brengen. De eerste Engelstalige cd werd uitgebracht in maart 2018, onder de naam RD.RAW.

Momenteel werkt Ron aan een Nederlandstalige cd.  De release van de eerste single ‘Veel liever’ (duet met Ellen Verest) was op 25 april 2021. Dan is Ron ook weer te zien als Hans in de succesvolle Eén-reeks  #Dertigers.

Ruben Schelstraete

Ruben Schelstraete kleurt muzikaal graag binnen en buiten de lijntjes. Hij was de vaste wederhelft van Frederik Caelen (collega van Ron in Jummoo) in het onconventioneel duo “Père Total”. 

Al doende leert men, en daarom is Ruben vaak te vinden als freelance muzikant op verschillende podia. Ruben leerde de stiel in de academie van Waregem en vervolgens aan het conservatorium te Gent. Hij is niet vies van kruisbestuiving en maakt er zijn missie van om het accordeon buiten het licht van de hoempapa te stellen en drukt zijn muzikale stempel van klassiek tot jazz, van chanson tot kleinkunst, van klezmer tot tzigane.

Naast zijn medewerking aan het Nederlandstalige album van Ron (release najaar 2021), werkte hij ook mee aan het RD.RAW-album.

Praktisch

Kom ook ‘Literaturen’ op woensdag 8 december om 20.00 in de Bierhoeve Kaaldries 162, 9220 Hamme

De inkom is gratis.

Let op: we genieten van de gastvrijheid van De Bierhoeve en respecteren de geldende corona maatregelen binnen de horeca, Covid Safe attest is dus noodzakelijk (op papier of via de covid safe app) én een mondmasker wordt heel het evenement gedragen.

Literaturen is een initiatief van Boekenweekend Hamme.