Do Van Ranst

Te gast op edities 2017, 2018, 2022 en Literaturen 2023

Do Van Ranst (°Dendermonde, 13 juli 1974) schrijft vooral kinder- en jeugdboeken. Hij debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde een reeks nog een 40-tal publicaties, die zelfs vertaald zijn in het Deens, Duits én Koreaans.

Deze auteur met Hamse roots voorstellen is misschien een beetje overbodig, Do schreef immers al meer dan dertig kinder- en jeugdboeken.

Do stelt in het middagprogramma op 15 oktober 2023 in primeur zijn nieuwste boek voor. ‘Hiernaast, bij ons thuis’ is een echte Do pur sang, voor lezers van 12+. Het verhaal draait rond vriendschap, familie, leugens en geheimen en speelt zich af rond een B&B en een ziekenhuis.

We zijn nu al nieuwsgierig!

Copyright foto: Natalia Martens

Editie 2022

Te gast op Boekenweekend ’22 – Literaturen: een échte Hamse avond

Editie 2018

Enkel Do van Ranst was te gast op alle vorige edities van het Boekenweekend. En dat is dit jaar niet anders. Of wat dacht u? Hij schreef al zoveel kinder- en jeugdboeken en won al zoveel literaire prijzen dat zelfs Wikipedia het allemaal niet meer bijhoudt. Wij wel natuurlijk, want we hebben van nature een boon voor schrijvers van hier. Al dienen we eerlijkheidshalve te vermelden dat hij in Dendermonde werd geboren.
Zijn recentste boek, geschikt voor een  leeftijd vanaf 13 jaar, verscheen in mei en kreeg als titel Dagboek van een Chihuahua. Dit hondje met zwart witte lange haren observeert met de nodige verbazing de wereld om zich heen en tracht er middels notities in zijn dagboek – ja, het is fictie – enige vat op te krijgen. Dat dit diertje van de auteur de naam Hufter meekreeg doet ons vermoeden dat het niet echt om een autobiografisch verhaal gaat. Niettemin alweer een fantastisch boek dat niet alleen tot uw verbeelding zal spreken, maar u tevens zal beroeren. Want we twijfelen er niet aan dat u stiekem graag de boeken van uw kinderen leest. Toch als die van de hand van Do zijn.

Op het palmares van Do Van Ranst:

  • 40-tal kinder- en jeugdboeken
  • verschillende bekroningen en prijzen waaronder verschillende ‘Boekenwelpen’, verschillende keren de Prijs Knokke-Heist voor Beste Jeugdboek, een nominatie voor de Boekenleeuw (2005), de Deutscher Jugendliteraturpreis 2007, enz.

Editie 2017

Het was een prijsvraag op de grote boekenquiz twee jaar geleden: Welke schrijver was op alle edities van het boekenweekend te gast? Het enige correcte antwoord luidde: Do Van Ranst! Dat hij fantastische jeugdboeken schrijft – meer dan twintig intussen – en heel wat prijzen wegkaapte, hoeven we u dan ook niet meer te vertellen. Misschien moeten Hamme eens over een standbeeld voor deze man beginnen denken.