Tom Lanoye ontvangt prijs voor podiumkunsten – Het Nieuwsblad

Woensdag 17 oktober 2012, 19u12, bron: Belga, auteur: jvt.

In Gent heeft schrijver Tom Lanoye de vijfjaarlijkse prijs voor podiumkunsten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in ontvangst genomen. Lanoye kreeg de prestigieuze geldprijs van 6.250 euro voor het toneelstuk ‘Atropa. De wraak van de vrede’.

De andere genomineerden waren: Lot Vekemans met Gif (2009), Rachida Lamrabet met Belga (2010) en Paul Pourveur met Plot your City (2011). Juryleden Anne Marie Musschoot, Georges De Schutter, Geert Van Istendael en voorzitter Patrick Lateur kozen voor Lanoye.

In ‘Atropa. De wraak van de vrede’ zoekt Lanoye naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet en analyseert hij de oorlogsretoriek en het spel van de macht. Hij grijpt daarvoor terug naar gegevens uit de Trojaanse sagencyclus.

‘Maar Lanoye gaat verder, veel verder’, aldus de jury. ‘De universele thematiek wordt geactualiseerd doordat hij in de aloude clash van de beschavingen (Hellas-Troje) de imperialistische taal van het tijdperk Bush laat weerklinken, met de clash tussen westen en oosten.’

De jury loofde onder meer de manier waarop de rijmvorm ‘jambische zesvoeter’ gebruikt werd en spreekt over ‘zowel een inhoudelijk als taalkundig sterk werkstuk’.

De Leon Elautprijs 2012, 2.500 euro waard, werd uitgereikt aan Adelheid Ceulemans voor haar boek ‘Verklankt verleden. Vlaamse muziektheaterwerken uit de negentiende eeuw (1830-1914): tekst en representatie’. Rik Vosters kreeg de Prijs voor Taalkunde, 1.250 euro waard, voor zijn proefschrift ‘Taalgebruik, taalnormen en taalbeschouwing in Vlaanderen tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden’.

Bron: Het Nieuwsblad

Wij verwachten Tom Lanoye samen met Herman Brusselmans & Herman Koch zondag 21 oktober 2012 om 17u00 op het Boekenweekend.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


7 − = zero