Jan Van Eyken

Gitarist Jan Van Eyken is een fenomeen. Al heel zijn leven bewandelt hij op een uiterst eigenwijze manier de paden van de rock ‘n’ roll. Samen met zijn groep De Kreuners speelde hij 34 jaar lang voor tienduizenden fans. Bovendien behoort een hoop van zijn songs tot erfgoed van de Vlaamse rock.

Jan is niet alleen een muzikaal talent, hij is ook een straffe verteller. In dit boek diept hij de strafste anekdotes uit zijn jaren on the road met De Kreuners op, samen met hopen how-to’s, lijstjes, bizarre weetjes en toogpraat-tips voor elke rock ‘n’ roll-liefhebber.

Het boek is een unicum omdat er wat het verhaal van de Kreuners in doorschemert. Hij was er van in het begin bij toen de Kreuners hun klanken op het grote publiek losliet maar verder heeft hij vooral veel in het boek verteld over verschillende situaties. Het boek begint telkens met een vraag en dan een verhaal. En zo zijn er wel 40 verhalen te lezen die allemaal wel iets memorabels hebben en een tipje van de rock ‘n’ roll wereld in ons kleine land België laten oplichten.

In vragen als moeten muzikanten gaan werken hebben we vooral onthouden dat hij heel artistiek was met zijn oplossingen en brengt hij ook zijn helden naar voor die allemaal ook een andere job hadden vooraleer ze fulltime muzikant waren. Maar ook zijn er enorm grappige verhalen te vinden rond Walter Grootaers en een podium rond een eik waar de Kreuners gingen spelen. Maar het is vooral die vlotte manier waarop het duo het boek heeft vormgegeven die het de moeite waard maakt. In een recordtijd hadden we ons door het boek geslingerd en waren we helemaal mee met de wilde en minder wilde verhalen.

Daarnaast laten ze ook een plek voor feiten die helemaal er buiten vallen, het boek is vooral volgepropt met dingen die ze vonden en kwijt wilden. En daarom krijgen we van het hele boek vooral een gevoel van een soort scrapbook wat toch wel een originele benadering is. De Dikke van Eyken is een mooi naslagwerk voor de fans van de Kreuners maar ook voor diegene die eens wat meer willen lezen rond memorabele feiten en rock ‘n’ roll. Ook de volledige vormgeving is prachtig gedaan door Niko Bruggemans. Maar ook de foto’s van Debby Termonia zijn merkwaardig te noemen en voor de rest is Jan van Eyken vooral een memorabel figuur waardoor iedereen gerust dit boek in huis moet gaan halen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


four × = 16