Brecht interviewt Alicja Gescinska

In deze reeks geven we een platform aan Hamse studenten. Zij interviewden tijdens het Boekenweekend een schrijver naar keuze en schreven hun bevindingen neer, hier lezen we het werk van Brecht Peerlinck, student aan het PTI Hamme. Hij interviewde Alicja Gescinska.

Alicja Gescinska is een Pools-Belgische filosofe. Ze werd bekend door het boek ‘De Verovering van de Vrijheid’, waarin ze het begrip ‘vrijheid’ verklaart. Haar debuutroman ‘Een soort van liefde’ kenmerkt zich dan weer door de rijke inhoud.

‘Een soort van liefde’ is een roman waarmee Alicja in 2017 een debuutprijs heeft gewonnen. Door deze prijs is het voor haar een ijzersterk jaar geweest. Het boek ‘De Verovering van de Vrijheid’ zit vol met autobiografische aspecten. De auteur haalt aan dat vrijheid ook in externe zaken zit. Zo is armoede een beperking tot vrijheid.

Alicja had het ook over geluk. Volgens haar vind je geluk ook terug in kranten en tijdschriften. Geluk is een voorwaarde voor een zinvol leven, maar je kan het niet vastgrijpen. Geld speelt ook een rol om gelukkig te kunnen zijn, maar betekent zeker niet alles. De auteur verwijst naar het leven van de Amerikaanse cartoonist Dana Simpson. Zij is niet gelukkig en zit vol met frustraties omdat ze werd gepest.

Alicja Gescinska is schrijfster van verschillende soorten boeken. Ze schrijft over uiteenlopende thema’s. Alle vormen van schrijven zijn volgens haar echter even moeilijk. Wat voor haar wel vaststaat: “als je autobiografische elementen gebruikt, komt het verhaal sterker over.”

Brecht Peerlinck