Aardenburg: literaire schakel tussen Zeeland en Vlaanderen

Sinds enkele jaren worden de culturele raakvlakken van Aardenburg met Hamme afgetast. De samenwerking, tien jaar geleden opgestart tussen de archeologische musea van de Zeeuwse gemeente en de Durmegemeente, is vandaag uitgegroeid tot een lovenswaardig uitwisselingsproject waarbij niet enkel de culturele normen en waarden van de beeldende kunst, literatuur, poëzie, muziek, theater, geschiedenis en architectuur onder de aandacht worden gebracht, maar ook pogingen worden ondernomen om elkaars gebruiken en omgeving beter te leren kennen en waarderen.

Aardenburg profileert zich ondermeer ook als een literaire stad. Zij heeft immers een taal- en schrijftraditie die ver teruggaat in de tijd. De naam Aardenburg houdt – via verscheidene verbasteringen –  vermoedelijk verband met de Keltische waternaam Rudanna. Meer dan 2000 jaar oud, is het een van de oudste plaatsnamen van ons taalgebied.

Het Aardenburgse stadsarchief behoort tot de interessantste van de provincie Zeeland met vele belangriljke documenten uit de Vlaamse tijd, zoals de tientallen middeleeuwse oorkonden (vanaf 1201) en het stadsboek ‘’Het Boek met de Knoop’’ (veertiende tot zestiende eeuw).

In de twaalfde eeuw behoorde de stad tot de vroegste schrijfcentra waar ambtelijke teksten in het Nederlands werden geschreven. De Aardenburgse priester Willem Utenhove schreef rond 1250 een van de oudste wetenschappelijke werken in het Nederlands, een boek over dieren.

De bekendste latere auteur uit Aardenburg was Petronella Moens (1762-1843), een zeer productieve dichteres, romancier en toneelschrijfster met een groot literair netwerk in zowel Holland als in Vlaanderen.

Aansluitend bij haar taal- en schrijftraditie zijn in het  huidige Aardenburg gedichten geplaatst: enerzijds rondom drie kunstwerken, anderzijds als drie wandelroutes, elk met een afzonderlijk onderwerp. Twee zijn gewijd aan de maanden van het jaar en oorlog en vrede,  en zijn geplaatst bij gedenktekens voor de Aardenburgse ‘heldinnen’ Petronella Moens en Margaretha Sandra. Een derde gedichtenommegang 850 jaar poëzie van de Lage Landen werd geplaatst bij de beeldengroep Europese paarden.  Daarnaast zijn drie wandelroutes uitgezet met als thema’s ‘De Reiziger’, ‘Het Tweede Millennium’ en de ‘Internationale route’.

Het Aardenburgse Inktpotgenootschap, opgericht door een aantal liefhebbers van het woord,  is een begrip in het culturele leven in Aardenburg vandaag. Poëziewandelingen, ontmoetingen met schrijvers en dichters, boekbesprekingen, lezingen en boekpresentaties zijn slechts enkele doelstellingen van dit genootschap ter bevordering van de creativiteit van Het Hoge Woord op diverse ontmoetings- en praatplekken in en rond de kikkerstad Aardenburg.

In het kader van de Hamse Boekenweek worden enkele aspecten hieruit belicht.

Het luik poëzie uit Zeeuws-Vlaanderen wordt vormgegeven door ondermeer Tijs van Bragt die tijdens het voorjaar zijn debuut maakte met de bundel Alles is in mij. Maar ook dichter en beeldend kunstenaar Jorien Brugmans uit Terneuzen is present met recent werk, zoals het boek Golven, een kijk- en leesboek in samenwerking met fotograaf Martin van Thiel. Beide boeken dingen mee naar de Boekenprijs Zeeland 2012.

Het onderwerp geschiedenis, archeologie en volkskunde wordt ontrafeld in het DNA-boek van Zeeland. Maar ook historicus Arco Willeboordse die het archeologisch museum in Aardenburg beheert, heeft meegewerkt aan de boekenserie Zeeuws-Vlaams Venster.

Enkele artistieke staaltjes van een kunstdrukkerij in Groede en van Decreet-Concreet uit Middelburg vervolledigen het literaire aanbod uit de Zeeuwse regio.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


1 × seven =