Boekenweekend Programma – Editie 2019

Download het volledige programma in PDF formaat

ZATERDAG 19 oktober

14u Steven Vromman

Wat het Boekenweekend van Hamme alvast voor heeft op de Boekenbeurs in Antwerpen, is dat je er nog steeds naartoe kan met je vervuilende diesel. Je kan hem er bovendien ook gratis voor de deur parkeren. Toch vermoeden we dat onze eerste gast op zaterdag eerder gebruik zal maken van de fietssnelweg die Hamme nu met de rest van de wereld verbindt. Tenzij hij met een zeilboot komt. Ook dat vervoermiddel lijkt tegenwoordig immers in zwang bij mensen begaan met het milieu. En dat is hij. Hij noemt zich niet voor niets de Low Impact Man. Voor alle duidelijkheid: die beperkte impact slaat op zijn ecologische voetafdruk, want impact wil hij wel degelijk hebben, zoals ook mag blijken uit het boek met dezelfde titel dat hij in 2008 al publiceerde: Low Impact Man, praktische tips voor een ecologisch leven van wieg tot graf. Nadien volgden nog twee andere boeken: We hebben maar één planeet, groene tips en inspiratie voor Low Impact Kids (samen met Ilona Plichart) en Het klimaat verandert. Wat kan je zelf doen? Ook toert hij al een tijdje met een theatershow door Vlaanderen en Nederland, een soort interactieve eco-comedy waarin hij op zoek gaat naar duurzame oplossingen. Tijdens het Boekenweekend zal hij zich vooral richten op onze jongere generaties. Tocht raden we ook ouders en grootouders aan hun licht – bij voorkeur een spaarlamp –  te komen opsteken.  (M.S.)

15u Annet Schaap

Zo kan het dus ook: op je 52ste je literaire debuut maken en meteen alle denkbare prijzen wegkapen. Lampje zo heette dat boek. En ook wij waren er meteen dol op. Zelden zo van onze sokken geblazen door een jeugdboek. Met die laatste term doe je dit boek trouwens tekort. Beter passend is die vroeger zo populaire leeftijdsaanduiding ‘van 7 tot 77 jaar’. Een boek dat alles in zich heeft om een tijdloze klassieker te worden. Zo ongelooflijk goed dat haar recentste boek, De boom met het oor, er ten onrechte wat door in de schaduw bleef. Voor deze vertelling vond Annet Schaap inspiratie in de pianocyclus ‘Schilderijententoonstelling’ van de Russische componist Modest Moessorgski. Opmerkelijk is dat ze – hoewel zelf al jaren succesvolle illustratrice van jeugdboeken – de illustraties deze keer overliet aan een ander, nl. Philip Hopman. Alsof ze toch vooral haar schrijverschap wou beklemtonen.

Op haar website noemt Annet Schaap zichzelf een laatbloeier: laat getrouwd, laat een kind gekregen en zoals al gezegd, ook laat gedebuteerd als schrijfster. Zorg dat u zelf op tijd bent, want volgens ons heeft deze dame veel interessante dingen te vertellen. (M.S.)

16u Hamse jeugdauteurs: Hilde Van Cauteren, Kirstin Vanlierde en Do Van Ranst,

We schreven het al eerder: wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst. En dus zetten we dit jaar extra het spotlicht op de jeugdauteurs uit Hamme. En wat meer is, we laten hen met elkaar in gesprek gaan. Eigenlijk hoeven deze mensen geen introductie meer, maar we doen het toch, want enerzijds verdienen ze dat en anderzijds zijn wij van nature zeer genereus.

Hilde Van Cauteren

De voorbije jaren zag u haar vooral als moderator op het podium verschijnen. En ook dit jaar zal dit niet anders zijn. Ze doet dit immers voortreffelijk. Toch vonden we het de hoogste tijd om dit jaar deze bevlogen schrijfster van jeugdromans en poëzie nog eens zelf aan het woord te laten. Uit goed bron vernamen we dat er nieuw werk zit aan te komen. Wellicht zal ze tijdens het Boekenweekend al even een tip van de sluier lichten hierover. (M.S)

Kirstin Vanlierde

Tijdens de vorige editie van het Boekenweekend hield Kirstin Vanlierde ons op het puntje van onze stoel. Altijd een goed teken, want we zijn van nature nogal onrustig. Niet alleen  waren we onder de indruk van wat ze te vertellen had, we werden ook betoverd door de tekeningen van Jurgen Walschot die op de achtergrond te zien waren. Een gouden combinatie, die twee. September 2019 verscheen hun nieuwste boek De serres van Mendel. De leeftijdsaanbeveling is 10+, maar let maar eens op. Wedden dat na het interview niet alleen kinderen zullen aanschuiven om een boek te laten signeren. Aan mooie dingen valt nu éénmaal niet makkelijk te weerstaan. (M.S.)

Do Van Ranst

Dat hij het pittoreske Hamme verruilde voor het door chocoladegeuren gepollueerde Wieze kunnen we nog steeds niet goed vatten, maar zolang hij goede boeken blijft afleveren, valt veel te vergeven. Intussen zijn dat er al meer dan twintig. Waar deze auteur zeker ook niet over mag klagen, is over het met prijzen gelauwerd worden. Ook deze lijst is best lang. Dit jaar mag hij voor de elfde keer neerzinken in onze comfortabele zetels. (M.S.)

17u Maud Vanhauwaert en Sabien Clement

Wetenschappelijk ingesteld als we zijn, hebben we het gemeten. We deden er exact zeven minuten en negen seconden over om het poëtische prentenboek Ik ben weer velen van Sabien Clement en Maud Vanhauwaert te lezen. Kort, zal u zeggen. Maar u vergist zich, want de waarde van een werk schuilt vooral in het aantal keer dat je er nog aan terugdenkt of naar teruggrijpt. En wat dit betreft verslaat dit kleinood moeiteloos epossen van meer dan vijfhonderd bladzijden.

Neem het van ons aan: de tekeningen van Sabien Clement beklijven. U zal ze telkens opnieuw willen bekijken. Niet voor niets werd ze reeds bekroond met de Boekenpluim, Boekenpauw en de Gouden Uil.

Maud Vanhauwaert kent u wellicht als stadsdichter van Antwerpen. ‘Maud Vanhauwaert is altijd zoekende geweest’, lezen we in haar bio. Kijk dat vinden wij nu sympathiek, want in dergelijke uitspraak herkennen we natuurlijk ook onszelf. In tegenstelling tot ons, vindt Maud Vanhauwaert echter af en toe iets. Bijzonder sterke versregel bijvoorbeeld. Of wat dacht u van ‘in de gordijnen bolde de wereld nog / maar ons huis zeilde niet meer weg’, wanneer ze het over een teloor gegane liefde heeft. Intussen won ze al meer prijzen dan ze bundels publiceerde. Altijd een goed teken, als u het ons vraagt. Waarom we haar niet op dezelfde dag als Herman Brusselmans programmeerden, kan u overigens lezen in diezelfde vermakelijke bio. Neem zeker eens kijkje op haar website. (M.S.)

18u Jan Leyers

Wie de Wikipedia pagina van Jan Leyers opent, kan daar heel wat wetenswaardig te weten komen over de muzikant, de TV maker en de filosoof die hij in zich weet te verenigen. Je leert er zelfs dat hij peter is van Dierenartsen zonder grenzen. Geen gebenedijd woord echter over zijn auteurschap. Dat de man vier razend interessante boeken op ons losliet, waarvan Allah in Europa de voorlopig laatste is, wordt  niet eens vermeld. Veel actueler en relevanter kunnen boeken nochtans niet worden. Een grote schande dus, als u het ons vraagt. En daar willen we graag verandering in brengen. Tijdens het Boekenweekend  zullen we u vooral laten kennis maken met de schrijver in Jan Leyers. Niet dat we de man zullen beletten zijn gitaar vast te nemen om een gevoelig liedje ten berde te brengen, mocht hij daar toevallig zin in hebben. (M.S.)

ZONDAG 20 oktober

13u John Rooms

Eerlijk gezegd hebben we zelf een beetje een dubbel gevoel bij de komst van John Rooms naar het Boekenweekend. Zelf hanteerden we altijd het beginsel dat voorkómen beter is dan genezen. Dat we gevoelige knieën hebben, vonden we dan ook een prima excuus om niet te lopen, hoeveel gunstige effecten men daaraan ook toeschrijft. Nu voet- en sportreflexoloog John Rooms hier komt praten over zijn boek Blessurevrij lopen, voelen we de bui echter al hangen. In de perstekst lezen we immers dat hij een plan van aanpak biedt – geschikt voor iedere hardloper, ongeacht het niveau – om de eigen loopstijl te observeren en de bijhorende natuurlijke, optimale loopbeweging te herontdekken. Vaarwel excuses dus.

Dit neemt niet weg dat we heel trots zijn op deze Hammenaar. De kans is groot dat men later van deze man zal zeggen: hij leerde zijn volk lopen. Weet dan, dat het allemaal hier begon. Voor één keer verruimen we ook onze dresscode en bent u welkom in fluo trainingspak. (M.S.) 

14u Workshops:

Lieven Debrauwer (workshop)

Een goede timing is alles. Na de uiteenzetting van John Rooms over lopen en het nodige zweet dat daarbij vloeit, leek het ons passend om een workshop over parfum te voorzien.

De kans is groot dat u Lieven De Brauwer vooral kent als maker van het filmpareltje Pauline & Paulette of van zijn theaterwerk. Met het boek Passie en parfum (en de bijhorende tour langs heel veel zalen) onthulde hij echter ook zijn liefde voor verfijnde reukwaren. Dit veelzijdige werk bevat niet alleen veel weetjes en anekdotes over parfum en parfumhuizen, het vertelt ook een heel persoonlijk verhaal. Daarnaast komt u er, net als in deze workshop, heel wat te weten over het kiezen, kopen, gebruiken en bewaren van parfum. (M.S.)

Carla De Graef (workshop)

Van lopen ga je niet alleen zweten, je krijgt er ook honger van. In ons geval trouwens louter al van het denken aan lopen. En dus leek een kookworkshop eveneens op zijn plaats.

Carla De Graef zou je kunnen kennen van haar blog ‘Mijn Puur Leven’. Of misschien liep je haar al eens tegen het lijf op de markt van Hamme, op zoek als ze steeds is naar verse ingrediënten voor haar bereidingen. De kans is groot dat binnenkort gans Vlaanderen haar leert kennen, begin september verscheen immers haar eerste boek, simpelweg Avocado geheten. Want daarover gaat het. Haal dus de hipster in u naar boven en leer in deze workshop wat u zoal met dit gezonde groene goud kan doen. (M.S.)

15u Lieven De Pril + Bert Evens

Waar is de wijsheid die verloren gegaan is in kennis? Waar is de kennis die verloren gegaan is in informatie? U kent ons. We pakken graag af en toe uit met een geleerd klinkend citaat. Welnu, bovenstaande uitspraak komt van niemand minder dan T.S. Eliot. Toch zijn er ook vandaag nog mensen die het vooral om wijsheid te doen is. Eén daarvan is Lieven De Pril. En het goede nieuws is, dat hij die tussen 15u en 16u zomaar met u zal delen.

Lieven De Pril zou u kunnen kennen van het boek Brood én rozen voor iedereen, waarin hij zijn ervaringen als armoedespecialist (werkzaam bij Welzijnsschakels) neerpende. Ook is hij medeoprichter van ‘Mindfulness voor iedereen.’

Na de dood van zijn vader schreef hij met Weer Zin een autobiografisch verhaal over afscheid nemen en terug zin vinden. Dit werk, waarbij ook de theatermonoloog De uitvinding van tevredenheid hoort, verscheen eind vorig jaar. Het is niet alleen een verhaal over durven stilstaan bij jezelf, maar ook over engagement. Want engagement schept verbondenheid. En is dat uiteindelijk niet wat we allen verlangen. Kom u dus warmen aan zijn woorden, als aan een gezellig knetterend kampvuur.

Bovendien brengt hij muzikant Bert Evens met zich mee, bij wie stiltebeleving en muzikale beleving hand in hand gaan. Wedden dat u ’s avonds gelouterd de zaal zult verlaten. (M.S.)

16u Lieve Joris

Lieve Joris is een vrouw van de wereld. Noem een land en de kans is groot dat ze er al is geweest. En bijna even groot is de kans dat ze er ook een boek over heeft geschreven. Akkoord, we overdrijven, maar toch ook weer niet zo heel veel. Terug naar Congo, Mali blues, Zangeres op Zanzibar en De Poorten van Damascus staan nog steeds geboekstaafd als klassiekers waarvoor ze ook internationaal  veel lof kreeg toegezwaaid. Dat zelfs een grootheid als Paul Theroux zich volmondig een bewonderaar noemt, wil toch wel wat zeggen.

Voor haar recentste boek zocht ze het onderwerp echter verrassend dicht bij huis. Terug naar Neerpelt –  door de Vlaamse fusiewoede tegenwoordig kortweg Pelt geheten – is een intiem en bij momenten pijnlijk eerlijk portret van haar jonge jaren en van het grote gezin waarin ze opgroeide. Meermaals dienden we tijdens het lezen te denken aan het schone Vlaamse gezegde: ‘elk huisje heeft zijn kruisje.’ Lieve Joris schrijft het echter allemaal neer zonder sentiment. Net als in haar andere boeken is ze in de eerste plaats verslaggeefster. Dicht op de huid weliswaar, maar oordelen doet ze nauwelijks. Dat laat ze aan de lezer. En net daardoor raakt die heel erg betrokken op het verhaal.

En dat wij niet de enigen zijn die danig onder de indruk zijn van dit boek, mag blijken uit het feit dat ze als enige Vlaamse nog kans maakt op de prestigieuze Bookspot Literatuurprijs, goed voor 50.000€. Wij duimen alvast. (M.S.)

17u Herman Brusselmans

Mocht de naam Herman Brusselmans bij u geen belletje doen rinkelen, dan is de kans groot dat u lijdt aan één of andere vorm van amnesie of de voorbije dertig jaar in Noord-Korea doorbracht.

Laatst lazen we in een krantenberichtje over een man die levensgevaarlijk verwond werd, nadat de collectie boeken die hij torenhoog op zijn nachtkastje had gestapeld, plots op hem neerkwam. Om welke boeken het ging, werd niet vermeld. Maar mocht u zelf het volledige oeuvre van Herman Brusselmans in uw bezit hebben, dan lijkt het ons veiliger daar een ander plekje voor te zoeken. Meer dan tachtig boeken omvat dit immers. Vaak best lijvige werken bovendien. En voorlopig weet hij nog van geen ophouden. In 2019 kwamen er alweer twee werken bij: Zo dom als Albert Einstein – geef toe, de man weet zijn titels te kiezen – en De tafel. En voor 31 januari 2020 wordt alvast Bloed spuwen naar de hematoloog aangekondigd. De bron is dus nog lang niet droog.

Zelf noemde hij Zonder Titel #1 van Gaea Schoeters de beste roman van 2018. En kijk eens wie we naast hem laten plaatsnemen op onze sofa? Het moge duidelijk zijn, Hamme houdt nog steeds van zijn uitgeweken zoon. (M.S.)

17u Gaea Schoeters

Wie zijn wij om Herman Brusselmans tegen te spreken, wanneer hij Zonder Titel #1 van Gaea Schoeters de beste roman van het voorbije jaar noemt? Je mag denken van de man wat je wil, maar belezen is hij. Zijn voortreffelijke smaak weet hij bovendien vaak om te zetten in een uitgesproken en scherp geformuleerde mening. In die zin is het elk jaar zoeken naar iemand die het aandurft naast hem plaats te nemen. Met Gaea Schoeters  slapen we wat dat betreft op onze beide oren. Deze vrouw is van geen kleintje vervaard. Zo trok ze in 2007, samen met Trui Hanoulle, zeven maanden lang op de motor door verschillende moslimlanden. Iets waar ze een jaar later verslag van deed in haar eerste boek Meisjes, moslims en motoren. Jaloersmakend veelzijdig is ze ook. Naast auteur is ze ook librettist, scenarist en journalist. Wanneer De Standaard hier bij ons in de bus valt, kijken we altijd eerst of er een bijdrage van haar in staat, alvorens het kruiswoordraadsel in te vullen. Ja, zo zijn we nu éénmaal. Net als Brusselmans zit ook Gaea Schoeters niet verlegen om een mening. Evenmin is ze op haar mondje gevallen. Dat belooft dus vuurwerk. Mis het niet. En neem ook eens een kijkje op haar leuke en informatieve website. Ook die is top. (M.S.)

18u Filip Osselaer en Freddy Maertens

De koers is van ons. Zelden zat de zaal van het Boekenweekend zo afgeladen vol als toen Begijn Le Bleu het hier had over De Ronde van Begijn. En dit jaar verwachten we niet anders. Met Filip Osselaer schakelen we immers nog een versnelling hoger wat wielrennen betreft. Begin dit jaar verscheen zijn boek De rivalen van Eddy Merckx, de verhalen van zij die de campionissimo ooit deden wankelen. Ook herinneren we ons van Filip Osselaer een knap werk over De Muur – wielerfanaten weten dat het dan niet gaat over die van Berlijn – en zorgde hij voor levendige portretten twee andere Vlaamse wielerlegendes, te weten Lucien Van Impe en Freddy Maertens. En laat die laatste nu toegezegd hebben om zondag langs te lopen. Dit wordt zondermeer de kers op de taart van deze elfde editie van het Boekenweekend. Nadien zal u met een ander gevoel over de fietssnelweg naar huis rijden. (M.S.)