Erik De Rijck

Erik De Rijcke ° Hamme 3 maart 1963 Hij volgde les aan het Burgemeester Van Driessche Instituut te Hamme. Hij werkte vervolgens bij Apec, lintweverij Van Damme & Fils, Philips Dendermonde en Tasibel. Hij woont nu momenteel in Leuven waar hij werkt bij de firma Vigo. Hij is ook van af de beginperiode actief lid van de Heemkundige Kring “Osschaert”

Van jongsaf aan was hij gefascineerd door geschiedenis. Vooral hoe het er werkelijk aan toeging boeide hem mateloos, niet de mooie Hollywoodversies die men in de bioscoop zag. De eerste kriebels kwamen opzetten met de wapenschilden die bovenaan de pilaren van de middengang in de grote kerk te Hamme aanwezig zijn. Van wie ze waren, waarom ze er hingen enz… Dat deed hem er toe aanzetten om actief te gaan opzoeken in achieven. De voeling met oude papieren, het idee dat het zoveel jaren oud was deed de drijfveer alleen maar groeien. De microbe liet hem niet meer los. Op geschiedkundig gebied was er te Hamme nog veel onontgonnen terrein.

Kerkhoven begraafplaatsen van Groot Hamme (1996) was de eersteling. Hierin pluisde hij de gemeenteraadsverslagen uit naar de aanleg en beheer van de kerkhoven en begraafplaatsen van Hamme, Moerzeke en Kastel. Ook werd hierin een overzicht gegeven van de diverse (en inmiddels verloren gegaande) rouwgebruiken die er vroeger in Hamme waren en hun oorsprong. Tijidens verder opzoekwerk naar een ander project vond hij nog voldoende gegevens om een vervolg te schrijven (1999). Hierin waren verdere wetenswaardigheden over de kerkhoven vermeldt en een beschrijving van de rouwgebruiken die het Hamse gemeentebestuur hield bij het overlijden van drie Hamse burgemeesters die in een tijdspanne van vijftien jaar stierven tijdens hun ambtsperiode. In dat jaar verscheen ook Geschiedenis van een Spin. Hierin werd de historiek van Tasibel op papier gezet, de spinnerij en weverij waar hij werkte, ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan. De Nouvelle Filature et Cordrie de Hamme had gedurende ruim 50 jaar een spin in haar briefhoofd omdat de stichters vonden dat “de spin een natuurlijke spinster van garen was”.

Vervolgens was het rijke archief van het OCMW aan de beurt. De geschiedenis van het Hamse ziekenhuis en een overzicht van 140 jaar medische zorgverlening in Hamme werd van naderbij bekeken en eveneens te boek gesteld (2001). Kroniek van een kliniek- het hospitaal van Hamme. De presentatie van het boek dat samenviel met een overzichtstentoonstelling werden door het publiek zeer gesmaakt.

Twee jaar later verscheen de Geschiedenis van de dekenale St.-Pietersbandenkerk te Hamme (2003). Dit lijvig boek, geïllustreerd met vele kleurfoto’s was het een correctie en aanvulling van het enkel in “Het Parochieblad” verschenen werk van Alphonse Bogaert “Geschiedenis van de grote kerk van Hamme”. Hierin werden hardnekkige onjuistheden over de heel oude kerk op glasheldere manier weerlegd. Het boek verscheen in 2003 ter gelegenheid van 250 jaar kerkwijding, toen de heropgebouwde kerk in 1753 voltooid werd. Ook hier ging een tentoonstelling mee gepaard. Waar in een tentoonstelling ter gelegenheid van het nieuwe millennium het zwaartepunt lag bij de kunstschatten van kerk werd nu de nadruk gelegd bij het Woord Gods en zijn verkondigers. De vele missalen en andere boeken waaronder een incunabel werden in de kerk tentoongesteld alsook een overzicht van de vele geestelijken die ikn de St.-Pieterskerk een werkterrein vonden.

Tijdens het opzoekwerk in de archieven van de kerkfabriek vond hij ledenlijsten van diverse broederschappen die er te Hamme waren. Hieruit ontstond het idee om alle religieuzen en geestelijken van Hamme op te zoeken en op te nemen maar het aantal liep behoorlijk op om enkel als bijlage opgenomen te worden.

Met 175 jaar gemeentelijke brandbestrijding belicht heemkundige Erik De Rijcke het ontstaan van de brandweerkorpsen van Hamme en Moerzeke die met de gemeentefusie tot 1 korps samensmolten. Een overzicht van de vele branden en ander onheil dat deze twee gemeenten teisterden aangevuld met vele illustraties maakt van dit werk een uiterst aangenaam te lezen boek.

Verder op stapel staande projecten zijn:

  • De Heren der Heerlijkheid Hamme en St.-Anna
  • Volgelingen van Hippocrates (Artsen en geneesheren van Hamme en Moerzeke)
  • Een studie over alle religieuzen en geestelijken te Hamme geboren (dit zou uiteindelijk resulteren in een zestal boeken vermits er nu al meer dan 500 gevonden zijn en de zoektocht nog lang niet voltooid)
  • De geschiedenis van het oudemannenhuis te Hamme (aanvulling van het reeds bestaande werk van Alphonse van Bogaert)