Zonen Met Vaders

Zonen Met Vaders – Wie zijn ze, wat drijft hen?

Je merkt het aan de naam: dit is geen ‘gewone’ groep. Zonen Met Vaders zingt in het Nederlands en brengt teksten die ertoe doen. Frontman Jeroen Boone is niet alleen muzikant, maar ook schrijver en dat is te merken aan de soms bevreemdende en stevig poëtische teksten. Zelf omschrijft de groep het zo: “Wij spelen Nederlandstalige dichterlijke krachtpop met of zonder hoek eraf.”

Zonen met vaders bestaat uit: Jeroen Boone (stem & gitaar), Tom Willox (bas), Toon Westra (toetsen), Niels van Heumen (trompet, flügelhorn & stem), Koen Degand (drums & percussie), Jeroen Bot (gitaar), Dries Derycke (tenorsax) en Maite Louisa (stem). Zingen in het Nederlands en touren met acht muzikanten. Het is niet vanzelfsprekend. Bovendien vonden ze de nodige middelen om een eigen EP op te nemen. Sinds 21 december 2016 ligt ‘Open & dicht’ klaar om gedraaid te worden.

Met hun zes songs trachten Zonen Met Vaders een plek te veroveren naast kleppers als Spinvis, Mira, Yevgueni en Senne Guns. De groep bestaat zo’n twee jaar en omschrijft de bedoelingen als volgt: “We maken donkere popmuziek en hebben verledens in post- en indierock. De teksten zijn overtuigd in het Nederlands, gelaagd, meeslepend en belangrijk. We houden van een sound die in twee millennia gedrenkt is. Soms intens en gebald, andere keren losjes, quasi dansbaar.”

Omdat de teksten poëtisch gelaagd zijn, is het vaak een beetje aftasten waarover het precies gaat. Net als in een gedicht geeft dit ruimte aan de luisteraar om er zelf een eigen verhaal bij te bedenken.

daMusic over Zonen Met Vaders: “De muziek klinkt de ene keer wiegend en relativerend zoals in Zonen Met Vaders (“Zonen met vaders, schieten vaak, maar vaak tekort”) en dan weer ritmischer en dreigender zoals in Iedereen Is Het Beu. De ene keer donker en intiem en dan weer swingend en weids met warme blazers in de hoofdrol. “Powerpop voor softies”, noemen ze het zelf en dat is de nagel op de kop. (…) Boone beschikt over een warme stem die mooi samenklinkt met die van Nederlandse zangeres Maite Louisa en hij is door zijn perfecte articulatie ook steeds verstaanbaar. Dat is een huzarenstukje in zo’n grote band.”

En klinkt de naam Jeroen Boone je niet vreemd in de oren? Dat kan best, want hij was te gast als auteur tijdens onze vorige editie van het Hamse Boekenweekend.