Louis van Dievel

We waren net zeer enthousiast geworden over de in 2017 verschenen roman De laatste ronde, waarin het verhaal wordt verteld van een ‘facteur’ (*) die terugblikt op zijn niet echt geslaagd te noemen leven, of zie daar verscheen in mei alweer een novelle van Louis  van Dievel. Je zou haast beginnen denken dat ze daar bij de redactie van de VRT veel vrije tijd hebben. Want ook van onze openbare omroep zou u Louis van Dievel kunnen kennen. Bijna gedurende heel zijn loopbaan werkte de man als journalist voor de VRT.
Die recent gepubliceerde novelle heet trouwens Braken, wat zowel slaat op het gehucht waar het verhaal zich afspeelt, als op de woordenstroom die het hoofdpersonage uitbraakt. Of men blij is met deze novelle in het echte plaatsje Braken – in de bio van de uitgeverij als ‘negorij’ omschreven, wat een meer proper woord is voor ‘gat’ –  valt nog te bezien. Maar wederom is het een verhaal vol tragiek, humor en mededogen geworden.
En, oh ja, ook Louis Van Dievel won ooit de Hercule Poirotprijs, wat meteen zijn plaats op de bank naast Jo Claes verklaart. Ook thrillers, sorry misdaadromans, zijn hem immers niet vreemd.

(*) Voor onze Nederlandse gasten: een facteur is een postbode, maar dan sympathieker.