Johan Van De Velde

johan-van-de-veldeAls kind is Johan Vandevelde een dromer. Wiskunde is zijn ding niet, taal en schrijven des te meer. Hij studeert audiovisuele kunsten aan het RITS in Brussel en werkt een tijd als scenarist voor het productiehuis Multimedia. Hij schrijft scenario’s voor de Windkracht 10-strips en voor de VRT-reeks Flikken, maar merkt dat de opgelegde deadlines eerder verstikkend zijn. In 1999 haalt hij een oud idee uit de kast – een verhaal over een jongen uit de toekomst die in onze tijd terecht komt – en schrijft hij zijn eerste jeugdboek.

De tijdspoort is het eerste jeugdboek van Johan Vandevelde, en verschijnt in 2000. Het gaat over de 12-jarige Rikkie die vanuit het jaar 2138 met een teletijdmachine naar het verleden reist. Ook met zijn latere reeks Na het licht en Het Kronosproject schrijft hij sciencefiction voor oudere kinderen. Verder schrijft hij onder meer de fantasy-reeks Elfenblauw en realistische verhalen over bijvoorbeeld homoseksualiteit (Jaspers vlinders) en pesten (Het Cupidocomplot). Hij heeft geen voorkeur voor een bepaald genre, maar zegt dat alles afhangt van welk verhaal op een bepaald moment rijp is om geschreven te worden.

De verhalen van Johan Vandevelde zijn vlot geschreven, spannend en levendig, en vaak overgoten met een flinke scheut humor. Ze vallen geregeld in de prijzen bij de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.