Historiek

In 2008 slaan het Hamse lokale boekenwinkeltjKurte en het Provinciaal Technisch Instituut de handen in elkaar, met de bedoeling een “Hams Boekenweekend” te organiseren. Van in het begin was het opzet duidelijk: boeken naar de Hammenaar toebrengen en de Hamse schrijver voor een keertje wel “sant in eigen land” laten zijn. Hamme is namelijk bijzonder goed bedeeld als het aankomt op schrijvers: van verhalenvertellers in het lokale dialect tot bekroonde auteurs, van intieme poëzie tot kinderboeken, van nobele onbekenden tot internationaal bekende namen.

Na een succesvolle eerste editie in de lokalen van het PTI onder de noemer Hamse schrijvers aan het woord, verhuist het evenement in 2009 naar het Cultureel Centrum Jan Tervaert, met als thema Hamse schrijvers in duet. Na het eerste succes groeit het evenement aardig en wordt er geopteerd voor dubbelinterviews. Dit jaar wordt er ook een samenwerking met de lokale scholen opgezet, namelijk workshops voor het lager onderwijs. Zo is de trend gezet die tot op heden wordt aangehouden: een feestelijke opening op vrijdagavond, twee dagen voor het grote publiek tijdens het weekend en minstens nog één weekdag voor de scholen. De bezoeker vindt op het Boekenweekend standen van de lokale culturele verenigingen, bibliotheek, boekhandel en stripwinkel. Er zijn interviews, panelgesprekken en boekpresentaties. Het publiek heeft de mogelijkheid om de auteurs persoonlijk te ontmoeten. In de Boekenbistro serveert men koffie bij een stuk gebak. Vanaf 2009 is Herman Brusselmans ook een vaste gast en de afsluiter op zondagnamiddag.

In 2010 (Letterkes in de zep) komt er met de derde editie ook een ochtendprogramma bij met een ontbijt en kinderanimatie. Geronimo Stilton zorgt voor een stevige aftrap van deze formule. Verder is er bijzondere aandacht voor misdaadauteurs, zoals Piet Baete, Pieter Aspe, Dirk Bracke en Helen Vreeswijck.

De vierde editie in 2011 heeft als thema Hamse schrijvers nodigen uit. Met veel trots ontvingen wij Libriswinnaar Yves Petry en meervoudig bekroond auteurs Bart Moeyaert en Pat van Beirs. In het kader van de verbroedering met de Zeeuwse gemeente Aardenburg, was er ook ruimte voor culturele uitwisseling onder de vorm van een geschiedkundige en creatieve tentoonstelling. Alles bij elkaar vonden meer dan duizend bezoekers en scholieren hun weg naar het Boekenweekend.

DSC_0409Tijdens de vijfde editie in 2012, ons houten jubileum, waren we op zoek naar “mede-klinkers”. We herinneren ons vooral de schitterende afsluiter met Herman Brusselmans, Tom Lanoye, Herman Koch, Christophe Vekeman en Renske De Greef. We mochten ruim 1800 bezoekers verwelkomen, een record. We zijn ervan overtuigd dat we onze organisatie definitief op de literaire kaart hebben gezet.

Het Boekenweekend 2013 kreeg ruim tweeduizend bezoekers over de vloer. De steun van het Vlaams Fonds der Letteren betekende veel voor onze organisatie. De
aangename gesprekken met Joke Van Leeuwen (winnares AKO literatuurprijs 2013), Herman
Brusselmans, Griet Op de Beeck en Saskia De Coster waren voltreffers. In
samenwerking met de Hamse bibliotheek was er voor het eerst kinderopvang voorzien met een literaire toets.

In  2014 ontvingen we met Christophe Deborsu voor het eerst een auteur van over de taalgrens voor een levendig interview samen met Annick De Witte. Verder zagen we Wally De Doncker, Hams jeugdauteur en voorzitter van IBBY (The International Board on Books for Young People van de UNESCO). Afsluiten deden we met literatuurmonument Kristien Hemmerechts.

2015 bracht ons enkele Nederlandse gasten: Floortje Zwigtman en Dolores Thijs en Helena Daelman kwam helemaal over uit Zuid-Frankrijk. Verder kregen we performances van Hilde Vercauteren en Maud Vanhauwaert die het publiek aan hun lippen hadden hangen. Onze klassieke afsluiter Herman Brusselmans werd gekoppeld aan zijn literaire idool Walter Van den Broeck.

We namen in 2016 afscheid van boekhandel Vermeire en stichtend lid Kurt de Bruyne, die nieuwe projecten ging nastreven. We hebben een nieuwe samenwerking opgestart met boekhandel Het Oneindig Verhaal. We kregen een ontroerend interview over vaderschap met Ronny Mossuse en Tom De Cock. Prijsbeesten Lize Spit en Jeroen Olyslaegers zorgden voor een volle zaal. Jessie De Caluwé deed iedereen wegdromen met een muzikale evocatie van Marokko.

Boekenweekend 2017: feest! We mochten 10 kaarsjes uitblazen met de hulp van opnieuw een talrijk opgekomen publiek. Een feestje gepeperd met pittige puntdichten van Dennis Nowé en een vlammende verjaardagsspeech van vaste waarde Do Van Ranst (die hiermee eindelijk de annalen van Boelenweekend haalt). Anne Provoost bracht een indrukwekkende evocatie van Vlaamse oorlogskinderen. De Miraprijs kreeg een plaatsje tussen onze auteurs zodat ook andere aspecten van het Hamse culturele leven aan bod konden komen.